Postări populare

joi, 23 decembrie 2010

Emilian MARCU: 55 de poeme (Christian W. Schenk)

Christian WSCHENK, 55 de poeme, editie îngrijită si postfată „convorbită” de Adrian Alui Gheorghe, Editura Conta, Piatra Neamt, 2006, 84 p.
Cu Christian W. Schenk limba română a fost generoasă. L-a luat în custodie de cum a supt lumina soarelui itit de după brazii păltinasi de pe muntii Brasovului pe care l-a durut în pleoape pe malul Rinului.
55 de poeme sînt cam tot atîtea trepte la o scară suitoare la cerul curat al poeziei acolo unde ouăle de vultur se logodesc, în taină, cu luna si trimit spre noi semne ale vesniciei. Miruit de versul arghezian pe care l-a avut drept pavăză si scut pînă la 14 ani, Christian W. Schenk s-a lăsat iute cotropit de Bacovia: „Tristeti de cîini lătrînd la lună/ si de pisici ascunse-n tufe;/ tristeti de bună-n timpul zilei,/ tristeti de soare după nori,// Simboluri înecate-n semne/ tac de cuvintele-ntre goluri/ păstrate-n întrebări de rune” (Variatiune liberă, p. 57).
55 de poeme

Poezia lui Christian W. Schenk ritualică, de continuă sugestie, provoacă stări metaforice de o profundă trăire lirică, aproape sentimentală. Pare acest scenariu poetic propus în cele 55 de trepte ale autorului, un continuu pelerinaj al zburătorului care: „pe genele copilei (de ce nu oare ale copilăriei?)/ asterne-o nouă magică valentă./ Noaptea se lasă peste fruntea zilei/ cu un sărut deplin de inocentă” (Claire de lune, p. 49).
„La 55 de ani, azi, Christian W. Schenk este, ca orice poet împlinit, precum un înger cu trei aripi: cu două se ajută la zbor, cu a treia se împiedică pe sine să nu-i vină în minte să-si ia vînt prea tare ca să intre în intimitatea divinitătii” ne avertizează Adrian Alui Gheorghe, editorul acestei cărti, poetul care a împlinit această scară de suflet cu care Christian să urce în noptile sticloase spre Dumnezeu.
Emilian MARCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu